magáért beszél

Hívő, feminista, queer kulturális blog

Hívő, feminista, queer kulturális blog

Párbeszéd

2016. február 15. - tuszki

Megjelent egy nagyon hasznos és jó kiadvány "Barátságosabb lenne az egész" címmel. Az LMBTQ-Keresztény Párbeszéd Műhely, ill. a Szimpozion Egyesület kiadványa.* Nem csak a kiadvány jó, de a "Meleg szemmel" videósorozat vonatkozó részei is. Videóinterjúk melegbarát lelkészekkel vagy teológusokkal, mint pl. Perintfalvi Rita, vagy Donáth László.

A napokban beszélgettem/beszélgettünk egy lelkésszel, akinek a lánya meleg. Sok mindenen ment keresztül, mint szülő. A feleségével úgy döntöttek, hogy nem csak jelen lesznek a lányuk "hivatalos" bejegyzett élettársi "kapcsolatkötésénél", de mint apa, oda is vezeti lányát a jelképes oltárhoz. Ez nem derült ki egyértelműen, de benyomásaim alapján nyitott és szeretetteljes szívvel tette ezt. Mivel szereti a lányát, azt hiszem, abban a pillanatban feladta azt a meggyőződését, hogy esküvő/boldog párkapcsolat csak egy férfi és egy nő közt lehetséges. Azt hiszem, a felesége és ő úgy lehettek jelen azon a "nagy" napon. (Ez azért is lehetett  jóval nehezebb a szokásosnál, mert később a lánya párkapcsolati erőszak áldozata lett ebben a kapcsolatban. És elmondása szerint ők már akkor látták, hogy a lánya barátnője "nem az igazi".)

Jelenleg sajnálja, hogy a lánya nem jár templomba, nem olvassa a Bibliát, és szerinte nincs kapcsolata Istennel. Mintha szerinte választás kérdése lenne, hogy keresztény, VAGY leszbikus-e valaki. Mintha talán az, hogy a lánynak nincs kapcsolata Istennel, annak következménye lenne, hogy leszbikus. A lánya és annak új barátnője (később elvált a bántalmazó társtól) járnak hozzájuk családi látogatásokra, és a családi templom nyitva áll a lány és a barátnője előtt. Mikor a lánya coming outolt, ők nem tagadták ki - amitől a lány tartott. Nem homofóbok, és sokszor beszélget olyan szülőkkel, akiknek a gyerekük meleg. Ott elmondja történetét, és megmutatja nekik, hogy más út is lehetséges, mint a gyűlölködés/kitagadás útja.

Összbenyomásom alapján ez az apa jelenleg még küzd. (De megtett egy nehéz lépést, amit sokan nem mernek lelkészként megtenni.) Szerintem továbbra is meggyőződése, hogy az "igazi" párkapcsolat férfié és nőé, és hogy Isten is így akarja, és hogy Isten csak ezt az utat szánhatja minden embernek. Annak nagyon örülök, hogy tudja szeretni a lányát, és hogy többször a meggyőződése ellenére cselekedett. Annak viszont nem örülök, hogy szerinte nem lehetséges, hogy valaki egyszerre legyen meleg és hívő keresztény.

Isten nem áll távolabb azoktól, akik melegek. Szilárd meggyőződésem szerint Isten azonosul azokkal, akiket üldöznek. Akiknek nem jó, akiket kirekesztenek. Idézek a bejegyzésem elején említett kiadványból: "közösségünk (..) figyelmen kívül hagyja, ill. félremagyaráz mindent, amit Jézus tanított a szeretetről és az idegenek befogadásáról". "A templom (...) nem az a hely, ahol bárkinek ítélkeznie kellene". Van egy mondás, amit azok szoktak mondani, akik igazán szeretik a másikat. Hogy mikor zsidókat üldöznek, akkor zsidó leszek. És mikor melegeket, akkor meleg. Szerintem a kereszt-ség felvétele ezt jelenti. Hogy amikor a másik súlyos terheket cipel, akkor én azonosulok vele, és segítek neki cipelni. És ezért jött le a földre Jézus. Ez a megváltás. Emberré lett, mikor rossz embernek lenni ( - az isteni léthez viszonyítva mindenképp sokkal rosszabb!). Meleggé lett, mikor rossz melegnek lenni. Isten mindannyiunkból egy rész. A sok rész adja ki Őt - mi mind az Ő bárányai és gyerekei vagyunk. Ő nem tesz különbséget.

 

* Szeretem azokat a könyveket, amelyeknek jó a vége. Ez alatt nem feltétlen a happy endet értem, hanem inkább a nyitott, vagy frappáns végződést. És ennek a kiadványnak ilyen a vége (mi más is lehetne, hiszen a párbeszéd jegyében fogant): "már az a kérdés (...), hogy hogyan lehet összeegyeztetni a kereszténységet és a homofóbiát". És valóban ez a (költői) kérdés. Remélem, hogy egyre több párbeszéd születik "kereszténység és melegség" témában. Remélem, hogy egyre több nyitott, melegbarát egyház jön létre olyan gyülekezeti tagokkal, akik nyíltan felvállalhatják a gyülekezetükben melegségüket. Olyan lelkészekkel, akik mindenkor felszólalnak a kirekesztés, ítélkezés, megbélyegzés, gyógyítani akarás ellen. Akik ismernek melegeket, és így tudják, hogy a melegek is ugyanolyan emberek, mint a nem melegek. Vagy hasonló megmozdulások, mint amiket a "Keresztények a melegekért" csoport készített Pride alkalmából - bocsánatot kértek a többi egyház nevében a melegeket érő homofób megnyilatkozások miatt az lmbtq+ emberektől.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerkvirfemkult.blog.hu/api/trackback/id/tr608393432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása